Servicemelding

Beeldbepalende renovatie 154 woningen in Berkdijk

In opdracht van TBV Wonen verzorgde Alphons Coolen Bouw de grootschalige renovatie van 154 woningen uit 1953 in de Tilburgse wijk Berkdijk. De laatste renovatie had in 1990 plaatsgevonden dus er was een flinke metamorfose nodig toen dit project in 2012 van start ging. Het werk werd in slechts vijftien maanden bouwtijd gerealiseerd, inclusief asbestsanering. Een uitdaging waarbij veel aandacht was voor communicatie met de bewoners.

Kwaliteitsslag

Berkdijk is één van de oudste buurten van Tilburg. Uit een enquête van woningcorporatie TBV wonen bleek dat het overgrote deel van de bewoners vond dat de woningen aan verbetering toe waren. Bijna iedereen wilde meewerken aan een grootscheepse kwaliteitsslag. Dat was belangrijk want de onderhoudswerkzaamheden waren dusdanig ingrijpend dat de mensen tijdelijk niet in hun eigen woning konden blijven. Gedurende ongeveer vier maanden verbleven zij in een wisselwoning in de buurt. Zo konden ze in hun vertrouwde buurt blijven en de ontwikkelingen op de voet volgen.

Metamorfose

Alle 154 woningen kregen een opknapbeurt en 127 woningen deden mee aan de complete metamorfose. Het ontwerp hiervoor kwam van de hand van Kuin & Kuin architecten uit ’s-Hertogenbosch. Jeroen van Eijk, projectleider namens Alphons Coolen Bouw: “Van die 127 woningen bleef alleen het skelet -de dragende wanden, vloeren, voor-en zijgevels- behouden. De complete installaties, binnenwanden en de gehele dakconstructie zijn vervangen. Tegelijkertijd hebben we een uitbouw van bijna drie meter over twee verdiepingen aan de achterzijde van de woningen gerealiseerd. En op de 1e verdieping is het schuine dak doorgetrokken.” De woningen werden verder sterk verbeterd door de investering in geluid- en warmte-isolatie. Ze zijn veel zuiniger in energieverbruik geworden en gingen van energielabel F naar een gemiddeld energielabel B.

Jeroen van Eijk, projectleider namens Alphons Coolen Bouw: “De werkzaamheden van de deze grootschalige binnenstedelijke renovatie zijn in twee bouwstromen uitgevoerd. Hierbij is meteen de noodzakelijke asbestsanering meegenomen. Aan de bewoners-en buurtcommunicatie is voor, tijdens en na het werk enorm veel aandacht geschonken. Door deze complete wijkaanpak zijn beeldbepalende woningen voor Tilburg behouden gebleven en is desondanks een duurzaamheidsopgave van formaat gerealiseerd.”

 

“Dankzij de complete wijkaanpak kunnen deze beeldbepalende woningen van Tilburg weer jaren mee!”

Jeroen van Eijk
Projectleider

Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.
Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen.

Alphons Coolen Bouw
Prof. Cobbenhagenlaan 95
5037 DB Tilburg

T +31 13 532 14 50
E info@alphonscoolen.nl


Krachtig onderdeel van


(C) Alphons Coolen Bouw| Voorwaarden | Privacyverklaring Actilus Webdesign